Wat is cloud computing?

Cloud computing is het zoveel mogelijk altijd, overal en veilig benaderbaar maken van informatie en applicaties vanuit de cloud (een ICT infrastructuur op een hele veilige plek). Met cloud computing haal je het beste uit je ICT. Verder biedt werken in de cloud maximale flexibiliteit, beschikbaarheid en veiligheid.

Waarom kun je als MKB-er niet meer achterblijven als het op cloud computing aan komt? En welke voordelen biedt cloud computing nu precies?

Overstappen naar de cloud

Het is tegenwoordig niet meer de vraag of je in de cloud gaat werken, maar wanneer. De digitale ontwikkelingen zijn voor de gemiddelde MKB-er lastig bij te houden. Er zijn voorspellingen dat de impact van het huidige internet slechts een klein deel is van de digitalisering die nog op ons afkomt. Niet zo’n gekke gedachte als we ons realiseren dat een eenvoudige iPhone nu al krachtiger is dan de krachtigste megacomputer in de jaren zeventig.

Voorspellingen vertellen ons ook dat we in 2020 per individu goed zullen zijn voor 1 TB (terra bite) aan data. Een gigantische hoeveelheid. Deze ontwikkelingen hebben impact op de manier waarop we ICT-processen moeten inrichten en hoe we onze datastromen beheren en beheersbaar houden.

De voordelen van cloud computing

Duidelijk. We moeten onze ICT-processen en datastromen cloud-proof maken. Cloud computing is de toekomst. Maar wat zijn de grootste voordelen van je software in de cloud plaatsen ten opzichte van software op eigen, lokale servers?

1. Complexiteit is moeilijk zelf bij te benen

Door de explosief toenemende hoeveelheid data zal het voor veel midden- en kleinbedrijven een grote uitdaging zijn om de veiligheid en beschikbaarheid van deze data op een hoog niveau te blijven garanderen. Online bedreigingen en privacyvraagstukken vragen tenslotte continu aandacht. Neem bijvoorbeeld de Meldplicht Datalekken die elk bedrijf verplicht een datalekkage te melden. Bovendien kan cybercrime organisaties ernstige schade toebrengen en om dat te voorkomen is specifieke expertise vereist.

Door redundante verbindingen en een hoge mate van veiligheidsvoorzieningen heeft cloud computing via een modern datacenter meer mogelijkheden om aanvallen tegen te gaan. Door het continu monitoren van bedreigingen kunnen aanvallen bovendien in een vroeger stadium worden gedetecteerd en onschadelijk worden gemaakt. Het zelf beheren van die explosieve hoeveelheid data en het veiligheidsniveau hooghouden, zal complexer en daarmee ook kostbaarder worden.

2. Maximale beschikbaarheid en veiligheid

Omdat alles in snel tempo digitaliseert zal de afhankelijkheid van het permanent verbonden zijn, hand over hand toenemen. Snelle en betrouwbare verbindingen zijn nu al voor veel bedrijven en hun applicaties een vereiste.

Ben jij er nog niet aan toe om de gehele bedrijfsvoering vanuit de cloud te laten ontsluiten? Dat hoeft ook niet, want er zijn verschillende combinaties mogelijk. Zo kun je cloud computing combineren met bedrijfsprocessen die vanuit uw eigen omgeving ontsloten worden.

Of wat dacht je van je applicaties in zijn geheel naar de cloud toe brengen? Steeds meer bedrijven zullen in de komende jaren naar gecombineerde oplossingen overstappen of geheel vanuit de cloud gaan werken. Binnen de voor hen wenselijke structuur en met een hoge graad van veiligheid en beschikbaarheid.

3. Cloud computing = duurzaam

Over de derde reden kunnen we kort zijn. Wie kiest voor een modern en duurzaam datacenter, kiest direct voor duurzaam energieverbruik met duurzaam opgewekte stroom op een manier die de eigen organisatie meestal niet kan realiseren.

Wil je meer weten over de voordelen van werken in de cloud, de mogelijkheden van een modern datacenter en het optimaal gebruik maken van cloud computing? Download rechts onze whitepaper met meer informatie!

Klik hieronder op één van de twee keuzes voor meer informatie over onze Type Cloudomgevingen of onze Data Security Clouddiensten voor MKB.

Type CloudomgevingenClouddiensten